ENERGOSTAR PLYUS, LTD

ENERGOSTAR PLYUS, LTD

Адреса: м. Харків, вул. Кірова, 11
Телефон: +38(095) 0634241 , +38(097) 2802775
Факс: +38(057) 7298215

Український виробник напоїв заощадив 7,5 млн.грн завдяки енергозберігаючим технологіям.




 

Подорожчання вартості традиційних енергоресурсів, з одного боку, створює досить складну економічну ситуацію в Україні; з іншого – слугує суттєвим поштовхом для українських підприємств налагодити внутрішню політику енергозбереження. На щастя, в Україні є підприємства, які на власному прикладі показують, що енергозбереження – цілком досяжна мета.

На початку листопада український виробник напоїв ПАТ «Оболонь» опублікував проміжні результати реалізації своєї «Програми з енергоефективності та енергозбереження», що розрахована на 2013-2015 роки. Це вже третя Програма, що діє на підприємстві, мета якої - зменшення складової частини енергоресурсів у собівартості продукції.

Вирішення проблеми залежності від зовнішніх енергоджерел

Так, наприклад, з метою зменшення залежності від зовнішніх джерел енергоресурсів та пошуку більш дешевих видів палива регіональні підприємства корпорації «Оболонь» у м. Охтирка та м. Фастів встановили твердопаливні котли для отримання теплоенергії на виробничі та побутові потреби. У якості палива використовують відходи деревини (тирса, поломані піддони, дрова та ін.). Від 3-4 кг спалених відходів деревини компанія отримує такий же обсяг тепла (0,008 Гкал) як і від згорання 1 м3 газу. У літній період на виробничих майданчиках компанії у м. Фастів для обігріву води використовують сонячні колектори.

Використання нових можливостей техніки

Використання традиційних установок і обладнання на підприємстві для забезпечення інших, «нетрадиційних», цілей – також цікавий досвід. Наприклад, технологічні втрати тепла під час процесів випаровування використовуються для попереднього підігріву води, яка надходить в цех. Завдяки реконструкції системи теплопостачання і відводу конденсату можна забезпечити додатковий обігрів виробничих чи складських приміщень, тощо. У той же час конденсат водяної пари з традиційного на підприємствах обладнання можна повторно використовувати у виробничих цілях без додаткових затрат на забір води.

Безвідходне виробництво

Як показує досвід компанії, безвідходне виробництво на українських підприємствах також цілком можливе. Нова технологія повторного використання води дозволяє компанії «Оболонь» витрачати 2,7 літра води на виготовлення 1 літра напоїв (у процесі пивоваріння використовується 3,5 літра води, тоді як у світі в середньому по галузі витрачається 5 літрів води на літр готової продукції).

Також виробничі потужності компанії оснащені спеціальним обладнанням, яке здатне переробляти вуглецеву кислоту (газ СО2), що утворюється в процесі бродіння пива. Газ перероблюють у рідку фракцію з послідуючим її використанням для потреб виробництва продукції.

Крім того, корпорація переробляє так звану «пивну дробину» (відходи пивоваріння). Це інноваційна технологія, що дозволяє перетворювати відходи виробництва на екологічно чистий продукт, який використовується сільськими господарствами в якості поживного корму для худоби.

Всі ці та інші заходи дозволили компанії переробити і повторно використати 96% відходів виробництва. Як зазначають у прес-центрі «Оболонь», в минулому році корпорація заощадила близько 7,5 млн. грн. на економії паливних ресурсів, на 12% зменшивши споживання газу та на 15% скоротивши використання води.